İSLAM,İNSANLARI KARANLIKTAN AYDINLIĞA ÇIKARIR. "Allah'a Davet Eden,Salih Amel İşleyen ve: ''Ben Gerçekten Müslümanlardanım''Diyen Kimseden Daha Güzel Sözlü Kim oLabilir?" (Fussillet Sûresi/33)
SİTEMİZE HOŞ GELDİNİZ.....

" Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah'ı zikretmekle (anmakla) huzur bulur.Kur'ân-ı Kerim » RA'D » 13.Sure/RA'D SURESİ-28.AYET "
10 Haziran 2015 Çarşamba
"Gönül Kıvılcımı veya Adem Armağan"
.....Yakın bir zamanda elimize “Gönül Kıvılcımı” adlı şiir kitabı geçti,daha sonra da şairi Havadan köyünden Adem Armağan ile tanışma imkanını bulduk.
Daha önce yine bir yazımda haber vermiştik. Develi köylerinden Sarıkaya’lı savcı-hakim ve başkan Ahmet Fırat’ın “Torosların Ehmedi” adlı anı kitabından çok kısa bahsetmiştik. İşte yine bir köyde yetişen aydın, şiir aşıkı bir şahsiyet ve şiir kitabından bahsedeceğiz.”Kardeşiz Bizler” adlı şiirinde:
Müminler kardeştir, yapma tefrika,
Türk, Kürt ayrımları nereden çıktı?
Haçlı tuzağıdır, bak şu Irak’a
Düşman bizi dıştan ve içten yıktı
….
Haber izler iken moral bozuldu
Musallaya her gün tabut dizildi
Her Allah’ın günü mezar kazıldı
Alçak düşman. Fitne tohumu ekti.
Diyerek milli bir duruş sergileyen şairimiz belli ki ülke meselelerinde ciddi bir gözlemcidir. Yaşadığımız ve halen de yaşamaya devam ettiğimiz terör olayları karşısında birlik ve beraberlik hassasiyetlerini gösteriyor. Şiir kitabında 118 şiir mevcut olan Armağan Develi’nin Ağaçerili Şeyh İbrahim / Erikli Baba / Havadan Baba adlarıyla anılan bir velinin medfun olduğu Havadan köyünde doğmuştur. İlk eğitimini Develi’de, orta öğretimini ise Adana İmam-Hatip Lisesi’nde yaptı. Yüksek öğrenimini ise Eskişehir An.Ünv. Sosyal Bilimler Yüksek Okulu’nda tamamladı.
Nitekim hayatını “Hayatım “ adlı şiirinde şöyle özetliyor:
Memleket sorarsan Kayseri ilim
İlçem Develidir, nasıl geçerim,
Köyüm Hava’dan, dokurlar kilim
Erciyes güzeldir, suyun içerim.
İlkokul üçünde köyden göçmüşüz
Kuyu suyuı içip ekin biçmişiz
Zalimler zulmünden bizler kaçmışız
Köyü özler insan ama naçarım
Kul Armağan der ki gurbete gittim
Yirmi yedi sene memurluk ettim
Kısaca hayatım sonunda bittim
Tebliğ ettim dini, nurlar saçarım.
Kısa,net bir hayat hikayesi…Uzun yıllar değişik illerimizde imam-hatiplik, yurt dışında Fransa, İsviçre ve Almanya gibi yabancı ülkelerde de din görevlisi olarak çalıştı.
Sanat hayatına baktığımızda şiirlerinde ”Kul Armağan” mahlasını kullanan şairimiz sadece şiir söylememekte aynı zamanda değişik zamanlarda duygularını da değişik dergi ve gazetelerde yayınlamaktadır. Hem de çok erken yaşlarda.
Şiir ve yazılarında haliyle yaşayış biçimi belirginleşiyor. Yaşadığı şehirler, diyar-ı gurbet, dini ve milli duygular ile ülke meseleleri ve zaman zaman da iç titreyişlerini dile getiren lirik şiirler dikkat çekiyor.
Şiirlerinde âşık edebiyatımızın zirve isimlerinden olan Âşık Seyrânî’ nin büyük etkisi kendini gösteriyor. Belli ki şairimiz Seyrânî’nin özellikle destanlarının anlatımından veya söyleyiş biçiminden çok etkilendiği hemen Şiirlerinde dili, yaşayan Türkçedir. Mahalli dilden uzak durmaya çalışıyor. Sade fakat yer yer de çoşkun bir anlatımı vardır.
Kitabın bir diğer zenginliği de, giriş bölümünde, Şairin, şair-yazar Ali Özkanlı’nın, Yaşar Taşkesen’in, Seyit Kılıç’ın; Şair Nuri Baş’ın, Adem Efiloğlu’nun da kısa ama özlü birer sunum ve takrizleri bulunmaktadır. İnanıyoruz ki eseri okuyanlar buradan da şairimizi tanıma bakımından bir şeyler bulacaklardır.
Bir başka şairimiz, Aşık Kul Armağan’ı değerlendirirken şöyle bir tespitte bulunuyor:”Gönlünü duygulara hamal kılan bir gönül işçisidir”.Biz de aynı kanaata vardık ki şiir sevdalıları bu kitaptan da feyz alacaklardır.
Yrd.Doç.Dr Kadir Özdamarlar
Kaynak- http://www.kayseriehaber.com/“gonul-kivilcimi”-veya-adem-armagan-makale,2750.html
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
bızım dınımız kadar nezıh bırdın yok
Yorum Gönder